#MeToo i Polen

Författaren Janusz Rudnick. Foto: wikipedia.

Kampanjen #MeToo har inte fått något större genomslag i Polen, vilket är förvånande eftersom hela 87 % av de polska kvinnorna har erfarit sexuella trakasserier. Oftast handlar det om påträngande, många gånger vulgära samtal och anspelningar på sex, oanständiga förslag och ”skämt”.

Ett fall har dock blivit uppmärksammat. Den kände författaren Janusz Rudnicki ska ha kallat en reporter för hora och förolämpat en annan grovt.

Anna Śmigulec, som blev kallad hora, har länge tvekat om hon skulle offentliggöra författarens namn. I tidningen Gazeta Wyborcza har hon nu berättat om hur de stämt möte på ett kafé för en intervju. Till en början var han charmerande, men när hon efter intervjun stannade kvar för att träffa en väninna, kom han och satte sig hos dem. En av hans kompisar kom in och Rudnicki ropade: Kom, hororna är redan här!

Reportern blev förstummad, men eftersom hon blivit uppfostrad till en snäll flicka sa hon ingenting.

När artikeln om Anna Śmigulec publicerats skrev Rudnicki ett brev till redaktionen och bad om ursäkt. Han kallade det hela för ett ”skämt” och en ”ordlek” – han brukar kalla även män för horor. På det hela taget förstod han inte vad som kunde upplevas kränkande.

Man kunde tro att detta skulle frigöra en lavin. Icke. I stället började man diskutera huruvida tillmälet ”hora” är en förolämpning eller ett skämt. En känd feminist, Kazimiera Szczuka, skriver i en artikel att Śmigulec fick skylla sig själv – hon skulle ha reagerat direkt. Hon skulle ha hävt upp ett dramatiskt skrik, och inte bara motvilligt berättat det i ett samtal som just handlade om sexuella trakasserier.

Szczuka ställer sig tydligt på Janusz Rudnickis sida – alla som läser hans böcker vet hur han är. En populär författare, som låter sina litterära gestalter vara vulgära och får diverse priser för det, får ju behandla kvinnor vulgärt även i verkligheten. Szczuka diskuterar alltså inte själva fenomenet, istället ägnar hon sin text åt reporterns ”felaktiga” reaktion. Hon anklagar offret och ursäktar förövaren, som får stöd av kända kulturpersonligheter.

Mot bakgrund av detta är det lätt att förstå varför kampanjen #MeToo inte slagit igenom i Polen. Den liberala feministiska kändisvärlden har uppenbarligen hamnat i ett status quo där en viss ordning ändå får råda och garantera dess ideologiska, kulturella och elitistiska status. Och ingen tycks tänka på att journalisten Anna Śmigulec blir utdömd av feminister som håller på sina erkända kolleger. Ingen tänker heller på att victim blaming-fenomenet sprider sig och alla polska Weinstein-figurer fortsätter att trakassera med etablissemangets goda minne.

Dorota Tubielewicz Mattsson