Söndagsöppet kan spräcka samarbetet mellan PiS och Solidaritet

Solidaritetsledaren Piotr Duda. Foto: Stanisław Godula.

Frågan om söndagsöppet i affärerna är en fråga som diskuteras med stor intensitet. Regeringen lade i september fram ett förslag om att begränsa handelns öppethållande till två helger i månaden. Bensinstationer, blomsterbutiker, järnvägsstationer, flygplatser, fartyg och festivaler ska undantas från förbudet – men inte näthandel. Här är tanken att kunderna kan beställa, men beställningarna tas inte om hand förrän på måndagen.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) genomförde en begränsning av öppethållandet på helger förra gången partiet hade regeringsmakten, men när nuvarande oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) tog över lättade man på förbudet.

Fackföreningen Solidaritet, som är drivande i det här sammanhanget anser att även handelsanställda har rätt att vara lediga och umgås med familjen på söndagarna, och häromdagen uttryckte fackledaren Piotr Duda sitt missnöje med att regeringens förslag inte är radikalt nog.

Det här är inte vad PiS utlovade före valet, sade Duda och påminde om de ömsesidiga löften som PiS och Solidaritet gett varandra inför valet 2015. PiS lovade – bland annat – helgstängda butiker och Solidaritet åtog sig att arbeta för PiS inför valet.

Solidaritet vill i princip ha ett totalt förbud mot söndagsöppet, inte minst i december, vilket PiS inte accepterar.

Det spekuleras nu ifall Solidaritet kommer att släppa samarbetet med regeringspartiet. PiS-parlamentarikern Stanisław Kogut säger avvärjande att det inte finns någon oenighet i den här frågan, bara ett litet missförstånd inom familjen.

Det är bara medierna som överdriver eftersom de vet att Solidaritet står nära Pis, närmare än många andra grupper, säger Kogut.

Även den mäktiga katolska kyrkan pläderar för söndagsstängda butiker.

Enligt en opinionsundersökning från mitten av oktober tycker 43 % av polackerna att affärerna ska kunna ha öppet på söndagar medan 51 % tycker att de bör ha stängt. Samtidigt sade hela 63 % att de ogillade det nya lagförslaget.

Företrädare för handens organisationer är mindre entusiastiska och enligt en utredning från 2016 skulle runt 7 000 personer förlora jobbet om förbudet går igenom. Finansminister Mateusz Morawiecki tror emellertid inte att den polska ekonomin skulle påverkas av regeringens förslag.  (Polskie Radio, natemat.pl och wB okt-nov 17)