Donald Tusk slår larm

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: wikipedia.

Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) strategi påminner om Kremls. Det skriver Europeiska rådets ordförande och Polens förre premiärminister Donald Tusk i ett inlägg på Twitter på söndagen.

Den skarpa konflikten med Ukraina, Polens isolering i EU, avstegen från det demokratiska rättssystemet, angreppen på oberoende medier och frivilligorganisationerna är frågor som påminner om Kremls agerande.

Är regeringspartiets politik dess egen eller Kremls, frågar sig Tusk. Likheten mellan de två är alltför stor för att man ska kunna sova lugnt, svarar han.

Man kan inte annat än att se detta uttalande som en mycket skarp kritik av PiS-regeringens såväl inrikes- som utrikespolitik. Tusk har under de senaste åren inte gjort särskilt många uttalanden om Polens interna angelägenheter (även om PiS hävdat motsatsen). Han har alltid försökt anlägga en försonlig ton, inte minst sedan han nyligen deltog i firandet av Polens självständighetsdag.

Men nu säger han ifrån på skarpen. Anledningen kan naturligtvis vara hans genuina intresse och oro för sitt hemlands öden. Men det är samtidigt en väl genomtänkt politisk och strategisk handling. Tusk vill visa att han är en politiker att räkna med, en politiker som kan komma att spela en viktig roll i den framtida polska politiken. Han vill också känna av stämningarna – polackernas reaktioner på hans utspel kan vara ett lackmuspapper på hur stora chanser han fortfarande har på den politiska scenen i hemlandet.

Regeringspartiets reaktion lät naturligtvis inte vänta på sig.

Som Europeiska rådets ordförande har Tusk inte gjort ett jota för Polen. Nu vill han utnyttja sin ställning för att angripa Polen och dess regering, svarade premiärminister Beata Szydło beskt på Twitter. Szydło riktar sig till partiets mest trogna väljare, de som liksom hon tror på att hela världen är emot Polen. Men att ikläda sig offerkoftan räcker inte långt.

De statliga medierna rasar och en förtalskampanj har inletts.

Dorota Tubielewicz Mattsson