– Tusk, kom tillbaka!

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

EU-ordföranden Donald Tusk bör återvända till polsk politik. Det tycker över 67 % av polackerna enligt en opinionsundersökning i nättidningen WirtualnaPolska. Runt 31 % säger nej till att Tusk skulle komma tillbaka och 2 % struntar i vilket.

Anledningen till undersökningen är den stora uppståndelsen när Tusk, som i sju år var premiärminister i Polen (2007–14), publicerade sin vid det här laget världsberömda tweet:

Varning! Skarp konflikt med Ukraina, isolering inom EU, avsteg från rättssäkerheten och domstolarnas oberoende, angrepp mot frivilligsektorn och de fria medierna – är det PiS strategi eller en plan från Kreml? De är alltför lika för att man ska kunna sova lugnt, skrev Tusk.

Alla framstående profiler i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) gick ut och fördömde honom och uttalade sig förklenande om hans forna parti, Medborgarplattformen (PO), som nu leds av Grzegorz Schetyna, både mindre karismatisk och mindre politiskt duglig.

Tweeten kom dessutom en dryg vecka efter de självständighetsmarscher som den 11 november drog genom Warszawa, där skränande extremnationalister utgjorde ett stort inslag. PiS har fått mycket kritik för man lämnar fritt spelrum åt nationalistiska huliganer med fascistiska och antisemitiska tendenser.

Donald Tusk är PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis ena ärkefiende – den andre är Lech Wałęsa – och tanken att han skulle ställa upp i presidentvalet 2020 när hans mandat som EU-ordförande går ut är hotfull för regeringspartiet.

Hittills har Tusk huvudsakligen avstått från att kommentera Polens konflikter med EU; som ordförande i Europeiska rådet är hans uppdrag att lotsa hela EU framåt och han ska inte blanda sig i individuella medlemsstaters angelägenheter. Men hans larmtweet blev viral och befaras vara ett tecken på att Tusk i god tid förbereder marken för sin återkomst.

President Andrzej Duda ligger visserligen högt i opinionsmätningarna, och PiS har hoppats att de politiska insatser som partiet genomfört under mandattiden – flerbarnsbidraget, sänkningen av pensionsåldern osv.– skulle säkra både parlamentsvalet 2019 och presidentvalet 2020. Men Duda är inte alls så foglig som PiS-ledaren Jarosław Kaczyński hoppats så PiS tänker inte satsa på Duda i nästa val. En annan PiS-kandidat skulle kunna stå sig ganska slätt mot Tusk, som ju visade sig vara så uppskattad inom EU att han valdes om för en ny period. Röstsiffrorna blev 27 mot 1 – bara Polen röstade emot.

För Kaczyński är det nu dubbelt angeläget att motverka Tusks eventuella kandidatur medan tid är. Kaczyńskis egen popularitet är mycket begränsad och om han själv tänker ställa upp i presidentvalet kan det vara besvärligt med en motkandidat av Tusks kaliber. (wp.pl och wB 23 nov 17)