Verkligheten enligt Macierewicz

Försvarsmiister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, försvarsdepartementet.

Polen är nationernas Kristus och alla andra lär sig av oss att vara fria. Det sa försvarsminister Antoni Macierewicz nyligen i Radio Maryja när han skulle förklara anledningen till att utlandet kritiserar regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och dess förehavanden.

Allt började med valet 2015 då det ”patriotiska lägret” vann och dess vallöften började infrias, menade Macierewicz. Den förra regeringen fick mycket stöd av utländska medier men när Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten inleddes angreppen och anklagelserna mot Polen.

Det har visat sig att vi är nazister, fascister och dessutom arbetar för Putin, sa han. De största västerländska medierna, de viktigaste EU-politikerna, de mest kända sångarna och artisterna har riktat de värsta anklagelser mot oss!

Han ser en korrelation mellan PiS-regeringens ekonomiska framgångar och styrkan i anklagelser mot landet. Polen, som under PiS ledning blir en ekonomisk, politisk och moralisk stormakt i Europa och världen, utsätts för ofattbar aggressivitet från utlandet.

Macierewicz målar upp bilden av ett Polen som är en ekonomisk, politisk och social förebild för övriga världen. De katolska sociala vetenskaper som PiS försöker leva efter gör polacker till en moraliskt överlägsen nation.

Vi måste vänja oss vid att ”polskheten”, som härdades av krigstillståndet, påven Johannes Paulus II och liberalernas misstag, utsätts för kritik och angrepp, varnar han.

Man kan lugnt säga att detta är kvintessensen av regimens propaganda. Att blåsa liv i de nationella myterna om ”nationernas Kristus” som får lida för andra nationer, ja hela världen, att skapa en polariserad värld av ”vi” (polacker, katoliker, patrioter) och ”de” (icke-katoliker, förrädare, utlandet), att intala Radio Maryjas lyssnare att Polen är en ekonomisk och politisk stormakt står i överensstämmelse med statliga TVPs budskap och regeringens officiella uttalanden.

Macierewicz menar att utlandet formulerar absurda och motsägelsefulla anklagelser, vilket befriar honom från att på ett sakligt sätt bemöta kritiken. Själv kommer han dessutom med felaktiga fakta. Lag och Rättvisa (PiS) har inte valts av en ”majoritet av polackerna” – i själva verket var det 37,58 % av 51 % av polacker som gick till valurnorna i valet 2015. Hur man än räknar blir det inte en ”majoritet av polackerna”. När det gäller den katolska sociala läran står det inte klart hur partiet och dess politik implementerar denna lära. Landets ökande isolering i världen, konflikterna med Tyskland, Frankrike och senast med Ukraina och den växande statsskulden gör knappast Polen till en politisk och ekonomisk stormakt.

Intressant är också hur Macierewicz definierar den så kallade polskheten. Försvarsministern ser den som en ”social, ekonomisk och politisk modell som bör vara en förebild för andra nationer. Polskhet kan emellertid vara väldigt många olika saker och låter sig inte begränsas till en snäv ”modell”. Men Macierewicz är naturligtvis ute efter att binda ”polskheten” till regeringspartiets politik och världsbild.

Macierewicz och regimens propagandamaskin fungerar precis som i andra auktoritära och totalitära stater. Så fungerade den under kommunisttiden då det fientliga Väst var ute efter att förstöra det socialistiska paradiset, så var det i Nazi-Tyskland där det judiska konspirationen ville ta över och så är det i dagens Nordkorea och Turkiet.

Radio Maryjas lyssnare lyssnar knappast på andra källor än just Radio Maryja och de regimtrogna medierna. Därför är det det enda budskap som når dem och formar deras världsbild. Desto större är vikten av att utveckla, stärka och framför allt bevara de oberoende medierna som ger polackerna möjlighet att bilda sig en egen uppfattning.

Dorota Tubielewicz Mattsson