May: Partnerskapet med Polen överlever Brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Foto: Inrikesdepartementet.

Storbritannien bygger ett strategiskt partnerskap med Polen som kommer att fortsätta även efter Brexit. Det sade premiärminister Theresa May inför måndagens samtal med EU-ordföranden Donald Tusk, EU-parlamentets ordförande Jean-Claude Juncker och Brexit-förhandlaren Michel Barnier.

Hon talade om Polens betydelse, att partnerskapet bygger på de två ländernas gemensamma historia och försäkrade att det kommer att överleva Brexit. Som exempel nämnde hon de brittiska trupper som ingår i Natos förstärkning av den östra flanken.

Det visar vår beslutsamhet när det gäller att stå upp mot aggressioner i regionen, vi arbetar hand i hand över det utrikespolitiska spektret, sade May.

Hon påminde om att Storbritannien är det land som importerar näst mest livsmedels- och jordbruksprodukter från Polen, och försäkrade att säkerställandet av brittiska medborgares rättigheter inom EU och EU-medborgares rättigheter i Storbritannien har högsta prioritet.

En miljon polska medborgare och 30 000 polska företag har gett stora ekonomiska, kulturella och sociala bidrag till den väv som är vårt land, sade Theresa May. Ingen EU-medborgare som bor i Storbritannien ska behöva oroa sig, och nu handlar det om att inrätta ett enkelt och transparent system som ska EU-medborgarnas nya status i Storbritannien.

Den 21 december kommer representanter för den brittiska regeringen till Warszawa för samtal. (Polskie Radio 4 dec 17)