Szydłos tweet satte fart på spekulationerna

Premiärminister Beata Szydło och finansminister Mateusz Morawiecki. Montage: wB

Trots allt, Polen kommer först. Ett land som bryr sig om familjen och värdena, och ett land som är tryggt. Ett land grundat på kristen grund, tolerant och öppet. Modernt och ambitiöst. Det är mitt land. Ett exempel att följa för Europa och världen. Det är så här vi polacker är.

Så skrev premiärminister Beata Szydło på twitter på tisdagsmorgonen, och hennes tweet satte omedelbart fart på spekulationerna.

Strax innan hade tidningen Rzeczpospolita och den privata radiokanalen RMF FM gått ut med nyheten att Szydło i nästa vecka ersätts av Mateusz Morawiecki, som förutom finans- och utvecklingsminister också är vice premiärminister.

Den kommande regeringsombildningen diskuteras intensivt inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Redan i somras sade PiS-ledaren Jarosław Kaczyński att han räknade med att möblera om i regeringen under hösten. Men så uppstod problemet med president Andrzej Duda, som vägrade godkänna PiS domstolsreformer. I diskussionerna måste man nu också ta hand om den frågan – kanske kunde man strukturera om i regeringen så att presidenten åtminstone på ytan får lite med att säga till om mot att han accepterar domstolsreformerna.

Samtidigt har många bara väntat på att Kaczyński själv skulle ta över posten som regeringschef. Men en opinionsundersökning tidigare i höst visade att över 60 % av väljarna ogillade den idén. På senare tid har Morawiecki varit den som oftast nämns som ersättare till Szydło – men även där är väljarna negativa. Enligt en mätning som publicerades på måndagen anser 42 % att Szydło bör gå, 33 % att hon ska stanna och 25 % har ingen åsikt. Men om tanken är att hon ska bytas ut mot Morawiecki så är det bara 24 % som håller med, visar i en undersökning som kom på tisdagen. 38 % tycker att hon ska sitta kvar, lika många har ingen åsikt.

Szydło är dessutom uppskattad i de grupper där PiS normalt hämtar sina sympatier: lågutbildade, lågavlönade landsbygdsbor, medan Morawiecki stöds av högutbildade och högavlönade män – som ofta röstar på andra partier.

Under dagen har många tolkat Szydłos tweet som ett tecken på att hon inser att hon kommer att få sparken. När regeringen två år efter makttillträdet för en månad sedan stämde av partiets framgångar efter maktskiftet tycktes Kaczyński emellertid mycket nöjd med Szydłos insatser. (Rzeczpospolita och wB 4/5 dec 17)