Szydło blir socialminister

Förra pemiärministern Beata Szydło.
Foto: Kancelarie Premiera flickr.

Avgående premiärminister Beata Szydło kommer att stanna kvar i regeringen som vice regeringschef med ansvar för socialpolitiken. Det säger vice kulturminister Jarosław Sellin till Polskie Radio.

Anledningen till att man byter premiärminister efter halva mandatperioden är att man nu ska fokusera på ekonomin. Därför har man nu valt förra finansministern Mateusz Morawiecki till regeringschef. Han är pappa till den s.k. Morawiecki-planen som är landets ekonomiska färdplan fram till 2020, samt prognoser för de därefter kommande tio åren.

Morawiecki-planen innebär höjd medelinkomst, arbetsmarknadsreformer, ökad nativitet, mer investeringar, mer internationell handel samt en ökning av forskning och utveckling.

Szydło har under sin tid som premiärminister genomfört flera av de vallöften som ledde till valseger hösten 2015 – ett generöst flerbarnsbidrag, sänkt pensionsålder, fria läkemedel för många pensionärer osv. Hon har av PiS-ledaren Jarosław Kaczyński hyllats kraftigt för sina framgångar, men anses nu alltså vara förbrukad.

Den som tidigare har haft hand om socialpolitiken är Elżbieta Rafalska, som haft ett enormt ansvarsområde: familjepolitik, arbetsmarknadspolitik och socialpolitik. Det har funnits spänningar mellan Rafalska och Morawiecki, som för ekonomins skull hade föredragit att vänta med sänkningen av pensionsåldern några år.

Man har också spekulerat om en framtid som EU-parlamentariker för Szydło. Kanske kan Kaczyński hitta på ett skäl att plocka hem Polens nuvarande EU-kommissionär, Elżbieta Bieńkowska, som tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), för att ordna en passande reträttplats för den förra regeringschefen. Szydło är omtyckt av väljarna men hon sägs också vara personligen uppskattad i EU, inte minst inom gruppen ECR (Europeiska konservativa och reformister) som PiS tillhör. Kanske vill hon hellre stanna hemma i Warszawa och bevaka sina intressen där. (Polskie Radio och wB 10 dec 17)