Tusk blir hedersdoktor i Ungern

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Europeiska rådets ordförande och Polens förre premiärminister Donald Tusk har tilldelats hedersdoktorat vid Ungerns äldsta universitet i Pécs.

Jag älskar Europa, jag tror på dess framtid och på meningen med EU, sa han i sitt tacktal. Och jag tänker inte avsäga mig detta trots den nuvarande antieuropeiska trenden som sveper över Europa just nu.

Denna kärleksförklaring till Europa satte han i ett nutidsperspektiv.

Främst sätter jag friheten. Men det är inte alla som ser denna hierarki som lämplig. Jag är medveten om hur livlig och brutal är debatten kring detta här i Ungern och i mitt hemland, sa Tusk.

I sitt tal för ett öppet och mångkulturellt Europa citerade han den helige Stefan, Ungerns förste monark, som till sin son Emerik sa att ”ett rike med bara ett språk är skört och svagt. Därför ber jag dig, min son, att stödja den goda viljans män och behandla dem rättfärdigt så att de kan leva här med dig i frihet”. Tusk framhävde även sin pragmatiska sida och underströk behovet av att kontrollera Europas gemensamma gräns. Samtidigt var han tydlig med att han inte ”accepterar den aggressiva retorik som återupplivar vårt förflutnas värsta minnen och som används i debatten kring flyktingpolitiken”.

Han riktade hård kritik mot den ungerska regeringens och även Polens politik i flyktingfrågor, mot en rabiat propaganda mot EU:s flyktingpolitik och konspirationsteorier kring George Soros ”hemliga plan” att ta en miljon immigranter till Europa och förse dem med skattebetalarnas pengar.

Soros, som försöker förverkliga Karl Poppers open society där regeringen utmärks av tolerans och flexibilitet, står till svars inför medborgarna och alla dess förehavanden är transparenta. Donald Tusk står tydligt på det öppna och medborgerliga Europas sida där det finns plats för alla.

Dorota Tubielewicz Mattsson