Inga nyheter i Morawieckis regering

Polens nye premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Regeringskansliet.

Polens nye regeringschef Mateusz Morawiecki svors på måndagen in tillsammans med sina ministrar vid en ceremoni i presidentpalatset.

Lite oväntat är besättningen densamma som tidigare – alla ministrar behåller sina ämbeten. Bortsett från Mateusz Morawiecki själv, som lägger uppgiften som regeringschef till sina tidigare åtaganden som finans- och utvecklingsminister. Och bortsett från den avsatta premiärministern Beata Szydło, som nu blir vice premiärminister med särskilt ansvar för socialpolitiken.

En större regeringsombildning väntas eventuellt i januari.

Szydło fick sparken i slutet av förra veckan och ersattes med PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis favorit, finansministern Morawiecki, som ligger bakom den ekonomiska långtidsplanen.

Tillsammans med två småpartier, Polen tillsammans och Solidariska Polen, vann regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) valet i oktober 2015. Till regeringschef utsågs Beata Szydło, som ett halvt år tidigare hållit i den valkampanj som gjorde den relativt okände Andrzej Duda till presidentpalatset.

Eftersom Kaczyński förra gången PiS hade regeringsmakten (2005–07) efter mindre än ett år sparkade Kazimierz Marcinkiewicz och själv tog över taktpinnen, har de flesta räknat med att Szydło skulle gå samma öde till mötes. Uppenbarligen har hon bättre motsvarat partiledarens förväntningar eftersom hon fick vara med halva mandatperioden mot Marcinkiewicz nio månader.

Många av partitopparna anser att det enda naturliga är att Kaczyński, som i praktiken är den som styr Polen, själv skulle bli premiärminister, men han är tillsammans med försvarsminister Antoni Macierewicz Polens mest impopulära politiker, vilket skulle kunna innebära att valet går sämre nästa gång.

På tisdag håller Morawiecki sin regeringsförklaring i parlamenten. (Polskie Radio och wB 11 dec 17)