Ekonomer: Polen måste snart dra åt svångremmen

Centralbankschefen Adam Głapiński ser ingen anledning att höja räntan. Foto: Piotr Malecki för NBP, wikipedia.

Centralbanken NBP meddelade i förra veckan att räntan kommer att ligga kvar på låga 1,5 % förmodligen hela nästa år. Enligt bankens bedömning ökar inflationen från 2 till 2,5 % under de närmaste månaderna, vilket är den högsta siffran på fem år.

Men det finns ingen anledning att höja räntan, menar centralbankschefen Adam Głapiński. Tvärtom stärker statistiken honom i hans uppfattning om att räntan ska ligga kvar på samma låga nivå kanske ett år till.

NBP ser inga hot vid horisonten och heller ingen anledning till oro.

Analytikerna, som anser att det är dags för NBC att agera, menar att Głapiński tolkar statistiken selektivt.

Även premiärminister Mateusz Morawiecki har uttryckt sin stora tilltro till den polska ekonomin, som huvudsakligen drivs av ökad inhemsk efterfrågan. I somras talade han om att de utländska investeringarna visserligen minskade på vissa områden, men på andra områden vällde det in utländska investerare. Men, säger ekonomerna, det är en sanning med modifikationer, de utländska investeringarna minskade med flera miljarder under PiS-regeringens första år. I nya innovativa industrier är den genomsnittliga lönsamheten god och där har investeringarna ökat. Men de viktiga återinvesteringarna har minskat betydligt. Samtidigt har polska investerare av skatteskäl dubblerat sina satsningar i utlandet.

Polen har också backat tre steg på World Economic Forums lista över konkurrenskraftiga länder och ligger idag på plats nr 39.

Många ekonomer tror att Polen måste dra åt svångremmen redan nästa år. (money.pl, biznes.onet.po, bloomberg.com, insiderbusiness.com, kitco.com 10/13 dec 17)