Morawiecki lämnade EUs toppmöte innan det var slut

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: flickr.

Polens nye regeringschef Mateusz Morawiecki lämnade på fredagen oväntat EUs toppmöte som denna dag ägnades åt flyktingfördelningen. Polen och flera andra länder motsätter sig att ta emot flyktingar överhuvudtaget medan Sverige och Tyskland som tagit emot flest, anser att man bör dela bördan solidariskt. EU har nyligen överlämnat Polens, Ungens och Tjeckiens vägran till EU-domstolen, vilket är en del av det s.k. artikel 7-förfarandet.

EUs ordförande Donald Tusk väckte uppseende före toppmötet genom att påpeka att det tycks omöjligt att nå enighet i frågan och att EU-länderna därför ska tackla frågan på annat sätt.

Morawiecki uppger att han hade en del viktiga och hemliga dokument han måste läsa och därför åkte hem till Warszawa innan toppmötet var över.

Polska medier spekulerar nu om orsaken och flera lutar åt att han ville hem till regeringspartiets Lag och Rättvisa (PiS) julfest.

Han måste haft en mycket viktig anledning att lämna debatten, säger Tusk.

EU-ordföranden sade också på en presskonferens att när han gratulerat Morawiecki till utnämningen som premiärminister i Polen. Därefter föreslog han ett möte.

Han svarade emellertid inte, säger Tusk. Men jag hoppas att vi kan träffas och talas vid en längre stund, antingen här i Bryssel eller i Warszawa, om jag blir inbjuden dit.

Enligt nyhetsbyrån PAP hade Morawiecki ett inbokat möte med säkerhetsministern Mariusz Kamiński. Mötet har ägt rum sent på fredagskvällen. (Onet.pl 15 dec 17)