V4 ger miljoner för att stoppa illegal invandring

Syriska flyktingar på marsch genom Europa i oktober 2015.
Foto: wikimedia.

De fyra Visegradländerna Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien (V4) åtog sig på torsdagen att vardera bidra med 9 miljoner euro (95 miljoner svenska kronor) till projekt för att stoppa illegal invandring från Libyen till Italien.

Det sade Slovakiens premiärminister inför EUs toppmöte på torsdagen.

Vi vill visa att vi till fullo respekterar solidaritet, sade Fico till journalister efter V4-gruppens möte med Italiens premiärminister Paolo Gentiloni.

Gentiloni tackade för bidragen, men påpekade att det inte innebär att V4-länderna kan avsäga sig EUs obligatoriska omfördelning av flyktingar från lägren i Italien och Grekland.

I förra veckan beslutade EU-kommissionen att dra Polen, Tjeckien och Ungern inför EU-domstolen för deras vägran att ta emot asylsökande enligt EUs omfördelningsprincip.

Inrikesminister Mariusz Błaszczak svarade med att Polen inte bryr sig om Bryssels åsikt i den här frågan eftersom terrorhotet från muslimska samhällen har ökat.

I samband med den stora flyktingkrisen beslöt EU att ta emot 160 000 av de två miljoner asylsökande från Syrien och omgivande länder som kommit till Europa 2015. Polen, som då styrdes av nuvarande oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), accepterade efter viss tvekan att ta emot 6 000 flyktingar, men efter maktskiftet har PiS hårdnackat vägrat att fullfölja detta åtagande. I stället har man satsat på humanitär hjälp till krigsoffer från Syrien. (Polskie Radio, PAP och wB 15 dec 17)