Humanitära korridorer kan lösa Polens flyktingkris

Kornel Morawiecki, pappa till regeringschefen, vill lösa flyktingfrågan. Foto: wikipedia.

Just nu talas det i Polen mycket om humanitära korridorer som ett sätt att hantera flyktingfrågan, som utgör en av Polens största konflikter med EU.

Bland annat ger Jarosław Gowin, högskoleminister och ledare för PiS lilla koalitionsparti Polen Tillsammans, signaler om att motståndet mot flyktingar kanske inte är så kompakt som det tidigare verkat.

Jag tycker att man bör kunna ompröva de här frågorna säger han till statliga TVP. Vi bör kunna ha en dialog med kyrkan om humanitära korridorer för till exempel kristna syrier. Jag skulle vara glad om vi fick se syriska barn återfå hälsan på polska sjukhus.

Intressant är också uttalandena från veteranpolitikern Kornel Morawiecki – far till sittande premiärministern Mateusz Morawiecki.

Regeringen bör upprätta en humanitär korridor och ta hit de 7 000 flyktingar som den förra regeringen åtog sig, säger han. Vi låter dem komma hit, ställer krav på att de ska anpassa sig och hjälper dem med det.

Morawiecki senior anser också att försvarsminister Antoni Macierewicz ska sluta peka ut Ryssland som ansvarigt för Smolenskolyckan.

Det förstör ju våra relationer, sade han och skåpar ut de flygexperter som handplockats av Macierewicz. I stället bör den förra haverikommissionens utredningsresultat tas till nåder igen. Dessutom måste försvarsministern se till att komma överens med president Andrzej Duda om han ska få sitta kvar i regeringen.

Frågan är naturligtvis hur mycket av det här som far och son har diskuterat innan senior lät sig intervjuas i TVP.

Beslut om humanitära korridorer fattas enligt utrikesminister Witold Waszczykowski av Beata Kempa, som i samband med den kommande regeringsombildningen blir ansvarig för Polens bistånd till utlandet. (Dziennik Gazeta Prawna, TVP och wB 28/29 dec 17)