Nästan hälften av väljarna stöder PiS

Premiärminister Mateusz Morawiecki ökar stödet för regeringspartiet PiS. Foto: flickr.

Om det vore val idag skulle 45,7 % av polackerna rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och den nya regeringschefen Mateusz Morawiecki. Det innebär en ökning med 2,9 % sedan en motsvarande mätning i oktober och det skulle ge 265 platser i sejmen. För att kunna genomföra ändringar i konstitutionen krävs 307 röster.

Det visar en opinionsundersökning som beställts av statskontrollerade TVP och den regimnära portalen DoReczy.pl som genomförts av opinionsinstitutet Estymator.

Även oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har gått upp och ligger nu på 23,4 %. På tredje plats kommer populistiska Kukiz’15 som tappat 0,8 % och landar på 8,3 %. Fyra blir det liberala partiet Moderna med 6,9 % (-1,5 %.

Med 5,5 % skulle även PSL (Bondepartiet) ta sig in i parlamentet om det vore val idag, liksom Vänsteralliansen (SLD) med 5,4 %.

De oppositionspartier som nu för samtal om ett samarbete i kommunalvalet nästa år, Medborgarplattformen, Moderna, PSL och Vänsteralliansen skulle med dagens resultat få 41 % och 159 platser i parlamentet.

Övriga partier skulle inte nå upp till 5 %-tröskeln.

Inga uppgifter ges om hur många av de tillfrågade som var osäkra. (TVP och wB 30 dec 17)