Inga präster i det offentliga pedofilregistret

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Femtiosex präster som dömts för sexuella övergrepp mot barn finns inte med bland de 800 personer som listas i Polens offentliga pedofilregister.

Det har stiftelsen Nie Lękajcie Się (Var Inte Rädd), som hjälper pedofilernas offer, rapporterar krakowpost.com.

Justitieminister Zbigniew Ziobros omtalade registret är offentligt sedan nyår, och medborgarna kan ta fram foto, namn och adress på personer som dömts för sexuella övergrepp mot barn. Men det visar sig att dömda präster inte finns med i registret, och regeringens nära bindningar till katolska kyrkan har skapat misstro i den här frågan.

Stiftelsen har sökt på kända präster som dömts för pedofili utan att hitta dem, säger ordföranden Marek Lisiński. Justitiedepartementets försäkringar om att man till varje pris ska skydda barnen var alltså bara tomma löften.

Det finns också kryphål i lagen, påpekar Lisiński. Det gäller både definitionen av barnens ålder och kriteriet ”visat särskild grymhet”. Dessutom kan dömda brottslingar ansöka om att slippa finnas med i registret.

Departementet förnekar att man medvetet uteslutit vissa förövare men hävdar att det kan vara svårt att hitta alla eftersom man inte kan söka på yrke i databasen.

Men prästerna kan finnas med i en annan del av databasen med 2800 personer som förgripit sig på barn. Där kan bara lärare och anställda på kulturinstitutioner gå in och göra sökningar, uppger departementet. (krakowpost.com och wB 7 jan 18)