Julorkestern spelade in 81 miljoner złoty

Den stora Julorkestern, WÓSP, är ett årligt arrangemang, där tusentals frivilliga samlar in pengar till barnsjukhus och fattiga pensionärer. Julorkestern, som startades av journalisten Jerzy Owsiak, har sedan starten fått ihop runt en miljard złoty. Förra året nominerades Owsiak till Nobels Fredspris.

Men Owsiak, som också arrangerar musikfestivaler med vänsterprofil, är illa sedd av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som anklagar honom för ekonomiska oegentligheter. Fram till maktskiftet hösten 2015 var Julorkestern årets höjdpunkt i statliga TVP, men numera är det kommersiella kanaler som rapporterar om evenemanget.

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern.
Foto: wikipedia.

Över 81 miljoner złoty (ca 205 miljoner svenska kronor) har hittills kommit in på Julorkesterns konto den här säsongen. Avslutningskonserten hölls för 26 gången i söndags, och liksom varje år går pengarna till inköp av medicinsk apparatur som ska rädda livet på de minsta och till seniorerna.

Årets resultat övergår våra vildaste fantasier, sa en glad Jerzy Owsiak, som för 26 år sedan tog initiativet till Julorkestern och frivilliga insamlingar av pengar för välgörenhet.

Årets insamling har varit den lugnaste på många år, sa Owsiak. Men det verkar som om vi har slagit rekord igen.

Just nu är det alltså ett nytt rekord, men slutsumman tillkännages den 8 mars när årets internetauktioner är avslutade. Det är inte ovanligt att de ger ett kraftigt tillskott – förra året fördubblades den insamlade summan efter auktionerna och uppgick till 105 miljoner złoty.

Tretton miljoner tittare följde sändningarna av konserten i de oberoende tv-stationerna. Men även den statliga televisionen förmedlade information om söndagens spelande.

Pluralismen har segrat, sa Owsiak glatt.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har under lång tid drivit en förtalskampanj mot Julorkestern och Owsiak personligen. Man har anklagat honom för ekonomiska oegentligheter m.m. Anledningen tycks vara att Owsiak och hans Julorkester symboliserar de icke-statliga organisationer som regeringspartiet inte förmår att kontrollera och som ofta bedriver en verksamhet som Lag och Rättvisa (PiS) av ideologiska skäl ogillar.

Den nye sjukvårdsministern Łukasz Szumowski har till skillnad från sin företrädare tackat de över hundratusen volontärer som trots kylan samlat in pengar till de yngsta patienterna. Owsiak var inte sen med svaret: vi är alltid redo för samtal och för att tillsammans lösa problemen.

Faktum kvarstår att varje polskt sjukhus idag använder utrustning som köpts för pengar från Julorkesterns insamlingar och många polacker har just Julorkestern att tacka för sin hälsa och även liv.

Owsiak tillfrågades om vad han skulle säga till PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski.

Jag önskar honom god hälsa i en bekväm säng för seniorer, en sådan som vi har köpt 8 000 av, svarade han.

Outgrundliga är Herrens vägar och mången PiS-anhängare kan komma att behöva hjälp av den medicinska utrustning som Julorkestern står bakom, den som är märkt med en WÓSPs hjärtsymbol.

Dorota Tubielewicz Mattsson