Nya naturgasfyndigheter i sydöstra Polen

Statliga gasjätten PGNiG har upptäckt två nya gasfyndigheter i sydöstra Polen.

Vi har utvunnit naturgas i området i 60 år, men hittar fortfarande nya gasförekomster, säger ordföranden Piotr Woźniak. Det beror på att vi använder en ny metod som gör det möjligt att lokalisera tillgångar med större precision.

Detta är goda nyheter, inte minst som Polen sedan tio år försöker begränsa sitt beroende av rysk naturgas. Under oroliga perioder i Ukraina, som den orangea revolutionen 2004-5 och Euromajdan 2013-14, har Ryssland stängt av gaskranarna till Ukraina, vilket drabbat även Polen och Tyskland. Moskvas användning av naturgasleveranser som politiskt maktmedel har lett till byggandet av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream längs Östersjöns botten.

Men naturgas är ingen förnybar energi, och de nya fyndigheterna påverkar inte de polska utsläppen, och inte heller den smog som regelbundet lägger sig över de större städerna i landet. (Polskie Radio och wB 18 jan 18)