Kraków inför trafiktrafikbegränsningar vid smog

Smogen plågar Polen.
Foto: G. Lindberg.

Kraków blir den första staden i Polen som inför regler för att begränsa trafiken under de dagar då staden är insvept i smog. Det handlar i första hand om Gamla stan och den sydvästliga stadsdelen Podgozre.

Många polska städer har problem med smog – enligt WHO ligger 33 av Europas mest luftförorenade städer i Polen – och runt 50 000 personer avlider varje år i sjukdomar som relateras till nedsmutsad luft.

Premiärminister Mateusz Morawiecki sade när han i december tillträdde som regeringschef att luft, vatten och jord skulle ligga högt på hans prioriteringslista. Katowice har nyligen inlett försök med att låta drönare avslöja vilka skorstenar som har för höga utsläpp.

I försöken att minska utsläppen beslöt regeringen i förra veckan att sänka elpriserna för att göra elenergi mer konkurrenskraftigt i förhållande till den inhemska och billiga stenkol som de flesta hushåll i landet använder vid uppvärmning.

Särskilt nattaxa, skulle kunna sänkas till en tiondel av dagens taxa, sade energiminister Krzysztof Tchórzewski. (Polskie Radio och wB 26 jan 18)