Polacker räddade fransk bergsklättrare

Skärmdump från Adam Bieleckis FB-sida efter räddningen av Revol.

En fransk bergsklättrare, Elisabeth Revol, som satt fast i ett oväder på ett av väldens mest svårtillgängliga berg, Nanga Parbat i Himalaya, har räddats av polska klättrare. Berget, som kallas Dödens berg, är en utmaning för klättrare från alla nationer, och hittills har över 30 personer omkommit när de har försökt besegra berget.

Revol, som är en rutinerad klättrare och som har försökt bestiga Nanga Parbat flera gånger tidigare gjorde i förra veckan ett nytt försök tillsammans med likaså erfarna Tomasz Mackiewicz från Polen, som gav sig på Nanga Parbat för sjunde gången.

Det gick bra att ta sig upp, men på nervägen råkade de ut för oväder, Mackiewicz drabbades av snöblindhet och blev sjuk. Revol lyckades ta dem båda till en avsats på drygt 7000 meters höjd och larmade på lördagseftermiddagen räddningsstationen via satellittelefon. Man kunde identifiera dem via kikare och en räddningshelikopter sattes in. I förhoppning om att rädda sig själv fortsatte Revol nedklättringen på egen hand.

I helikoptern satt polackerna Adam Bielecki och Denis Urubko, de landsattes i mörkret ungefär där man senast observerat Revol och började klättra neråt medan de letade efter henne.

När de hittat Revol var hon svårt nerfrusen. Hon fördes ner till ett av lägren på Nanga Parbat och senare i helikopter till sjukhus.

Den ene av räddarna, Adam Bielecki säger till polska medier att man inte ska hoppas på att återfinna Mackiewicz vid liv.

Franska myndigheter har uttryckt sin stora tacksamhet för Bieleckis och Urubkos insats. (Polskie Radio och Natemat.pl 29 jan 18)