Förintelsen – polska angivare och mördare

I samband med den nya lag som gör det straffbart att använda uttryck som polska dödsläger har det påpekats att det fanns polacker som hjälpte nazisterna och angav judar. Man har också påmint om pogromerna i Jedwabne 1941 och Kielce 1946.

Antisemitismen i Polen är både väl känd och väl studerad. Historikern och författaren Artur Szulc har granskat vad forskarna kommit fram till.

Monumentet över pogromen i Jedwabne 1941.
Foto: Jacques Lahitte, wikipedia

Hur många judar mördades eller angavs av polacker under Förintelsen? Det är ett ovedersägligt faktum att det fanns polacker som angav eller mördade judar 1941–1945. Men hur många handlade det om? I vilken omfattning var den polska befolkningen inblandad i den nazityska likvideringen av judar? Det enklaste och ärligaste svaret är: ingen kan ge exakta siffror.

Men vad säger forskningsresultaten? Det finns ingen studie som täcker samtliga polska områden som var ockuperade av Tyskland 1939–1945. Närmast kommer kanske professor Barbara Engelking-Boni som i sin bok Jest taki piękny słoneczny dzień … Losy Żydów szukający ratunki na wsi polskiej 1942–1945 (Det är en så vacker och solig dag … Ödet för de judar som sökte sin räddning på den polska landsbygden 1942–1945). Hon har studerat såväl judiska vittnesmål som protokollen från 300 rättegångar som ägde rum i Polen efter kriget och som rörde angiveri eller mord på judar.

Läs vidare >>