Söndagshandla? Glöm det!

Restauranger får vara öppna på söndagen – men hur blir det om varuhuset där de ligger är stängt? Från Złote tarasy i Warszawa.
Foto. G. Lindberg

Söndagsöppna butiker är snart ett minne blott i Polen. Efter ett beslut i parlamentet, som i dagarna undertecknades av president Andrzej Duda, börjar man den 1 mars fasa ut polackernas möjlighet att handla på helgerna. Inledningsvis förbjuds butikerna att ha söndagsöppet två söndagar i månaden. Nästa år får butikerna bara ha öppet en söndag i månaden och 2020 blir handel på söndagar bara tillåtet sju gånger om året.

Undantag är blomsterbutiker, bensinmackar, bagerier och apotek.

Fackföreningen Solidaritet har varit pådrivande – man anser att även handelsanställda har rätt att umgås med familjen på helgerna.

Men det betyder knappast att man har folket med sig – mer än hälften av polackerna vill inte införa söndagsstängt i Polen.

Och i medierna skämtar man nu med president Duda, som med sin namnunderskrift låter förbudet träda i kraft – hur kan han medverka till att stoppa handeln på söndagar när han ofta syns i sin närbutik i Kraków på söndagarna?

Handelns representanter tycker illa om förbudet – det kommer att innebära att många butiksanställda förlorar jobbet, påpekar man. Nu har man inte längre råd med den extra personal som anställts för att butiker och varuhus ska kunna ha öppet.

Restauranger får ha öppet – men hur blir det med näringsställen i varuhusen om varuhusen tvingas stänga på söndagen? Kan kaféer och pubar i städernas köpcenter överleva när de måste hålla stängt under sådana dagar som ger goda tillskott i kassan?

Debatten är säkert inte slut här.

Under sin förra regeringsperiod 2005–2007 införde PiS en form av söndagsstängt – innehavaren fick arbeta på helgerna, de anställda skulle vara lediga för att kunna gå i kyrkan. Men när regeringen fallit och en annan politisk koalition trädde till urvattnades det förbudet. (Polskie Radio, natemat.pl och wB 31 jan 18)