Det polsk-israeliska historiekriget

Auschwitz huvudentré. Foto. Marika Mohlin.

Med några ändrade punkter i en lag om Förintelsen har den polska regeringen skapat ett veritabelt krig mot Israel om den historiska sanningen. Israel har reagerat kraftigt mot att man försöker strypa den historiska sanningen om Förintelsen. Polska nationalister ville demonstrera mot det ”antipolska agerandet” utanför Israels ambassad i Warszawa, men myndigheterna insåg allvaret i en sådan demonstration, förbjöd den och stängde av området kring ambassaden. Icke desto mindre antogs ändringarna av den polska senaten.

De ändringar som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är så stolt över handlar om att få juridiska verktyg för att kunna åtala alla som använder sig av uttrycket ”polska förintelseläger” som ju är historiskt inkorrekt (det var tyska förintelseläger som tyskarna byggde på polskt territorium som då var ockuperat av Nazi-Tyskland). Uttrycket har dessvärre ibland förekommit i utländska medier och tal. Nu ska det ses som ett försök att ”skada Polens intressen och solka ner Polens goda namn”. Vidare ska det bli straffbart att ”förminska polackers insatser för att rädda judarna under andra världskriget”. Forskare och konstnärer ska dock undantas från den regeln.

Läs vidare >>