President Duda väntas underteckna kontroversiell ny lag

Huvudentrén till Auschwitz.
Foto: Marika Mohlin.

Även senaten har nu antagit den nya lagen som gör det straffbart att offentligt säga att Polen var skyldigt till brott i anknytning till Förintelsen – genom att t.ex. tala om polska dödsläger. Med lagen vill regeringen påminna om att Polen var ockuperat av Nazityskland under andra världskriget och att även polackerna var offer för nazisternas grymheter.

Både Israel och USA har invändningar mot lagen. Israels premiärminister Benjamin Netanjahu säger att Israel inte kan acceptera att man försöker förvanska sanningen och skriva om historien, och förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem kritiserar Polen för att vilja dölja historiska fakta om att det fanns polacker som hjälpte tyskarna under ockupationen. I det israeliska parlamentet knesset finns nu förslag om att anta en resolution som anklagar Polen för att förneka Förintelsen.

USA menar att lagen väcker oro för yttrandefriheten och förutsättningarna för akademisk diskussion i Polen, och att den kan påverka relationerna mellan USA och Polen, som båda är Israels närmaste allierade.

För att lagen ska träda i kraft måste president Andrzej Duda skriva under inom tre veckor. Tidigare i veckan sade han att Polen har rätt att försvara ”historiska fakta”.

Men regeringen står fast vid att det är viktigt att människor förstår att utrotningslägren under andra världskriget var nazistiska, inte polska. Premiärminister Mateusz Morawiecki har påpekat att lägrets namn Auschwitz-Birkenau inte är ett polskt namn och devisen Arbeit macht frei är skriven på tyska, inte på polska. Han bjuder också in utländska journalister till det museum i Markowa som är tillägnat polacker som hjälpte judar under andra världskriget.

Med webbplatsen German Death Camps informerar statliga Polskie Radio om de vanligaste missuppfattningarna när det gäller Polens roll under Förintelsen. (Polskie Radio och wB 1 feb 18)