F.d. statssekreterare misstänks för tjänstefel

Kemiföretaget Ciech. Bild: Ciech.com

Sex personer, varav en statssekreterare i den förra regeringen, åtalas nu för tjänstefel och maktmissbruk i samband med privatiseringen av det statliga kemiföretaget Ciech år 2014. Ciech är idag ett av Polens femtio största företag med en stark ställning på Europamarknaden. Åklagaren menar att köparen, ett bolag i Kulczyk-sfären, fick aktierna för billigt.

Regeringstjänstemännen åtalas nu för tjänstefel och maktmissbruk – men inte korruption.

Den förra regeringen, som nu i flera fall pekas ut som ohederlig – uppgörelser med ett annat Kulczyk-företag granskas nu – leddes av Donald Tusk, numera ordförande i Europeiska rådet, och en av PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis politiska ärkefiender.

Efter makttillträdet 2015 satte PiS-regeringen igång en granskning av sina företrädare på alla plan – och lagom till kommunalvalet i år drar man nu igång rättegångar som ska misskreditera Tusks förra parti Medborgarplattformen (PO). Som webb-Bulletinen tidigare rapporterat inleds också en utredning om oegentligheter i samband med en motorvägssträcka som också kontrolleras av familjen Kulczyk.

Donald Tusk har flera gånger kallats att vittna i en spektakulär rättegång mot ett pyramidföretag som var verksamt under hans regeringstid.

Nu tycks Medborgarplattformen inte utgöra något jättestort hot för tillfället, enligt opinionsundersökningarna har regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) en stabil och ökande majoritet av väljarna bakom sig. Men rikspolitik är inte detsamma som lokalpolitik, och PiS lyfter på alla stenar för att se om man kan hitta något som kan kasta en skugga över det förra regeringspartiet. (Polskie Radio, TVN och wB 12 feb 18)