Tokarczuk gör det igen!

Olga Tokarczuk vid ett besök i Sverige 2015.
Foto: K Dubiel.

Zagubiona dusza (Själen som gick vilse) heter en barnbok av Olga Tokarczuk och Joanna Concejo, som blivit uppmärksammad och belönad på Barnboksmässan i Bologna. Bologna Ragazzi Award är ett av de viktigaste internationella priserna i barnboksbranschen.

Boken som Tokarczuk skrivit text till och Concejo gjort illustrationerna är en poetisk berättelse om brådskan, behovet att vara uppmärksam och se varandra.

Om någon kunde titta på oss uppifrån skulle hen se att världen befolkas av människor som springer i brådska, svettiga och mycket trötta människor, och efter dem deras försenade och borttappade själar.

Så börjar texten som tillsammans med Concejos bilder är ett litet – litterärt och bildmässigt – mästerverk. Bilderna ger ett andrum i vilket själen kan vila. Och orden blir plötsligt rikare, mer talande. Slutresultatet blev en vacker och klok berättelse att växa upp med, att få insikt i vad som är viktigt i livet redan i början av livsresan.

Första pris gick till den franska boken L’Oiseau blanc (Den vita fågeln) av Alex Cousseau. Även böcker från Litauen och Sydkorea fick utmärkelser.

Det är inte första gången som polska barnböcker uppmärksammas i internationella sammanhang. Polska barnboksillustratörer har redan tidigare fått priser vid barnboksmässan i Bologna.

Prisutdelningen kommer att ske under den 55:e mässan i Bologna i slutet av mars.

Dorota Tubielewicz Mattsson