Nytt Hitler-firande planeras i vår

Skärmdump från natemat.pl.

Trots regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) hårda ord mot den nynazistiska organisationen Duma i Nowoczesność (Stolthet och Modernitet) och löftena om att den ska kriminaliseras har det inte hänt mycket. Organisationen fortsätter att värva nya medlemmar.

Efter TVNs reportage om nynazisternas Hitlerfirande hävdade biträdande justitieminister Patryk Jaki att det redan utfärdats en begäran om att ”kriminalisera nynazisterna” samt att man efter dokumentären anhållit tre personer.

Allt under loppet av 48 timmar, förklarade Jaki belåtet. Så väl fungerar den polska staten. Och våra företrädare lyckades under sina åtta år enbart inrätta en kommission mot främlingsfientlighet.

Ministrarna gick ut som en man och tog avstånd.

Premiärminister Mateusz Morawiecki fördömer organisationer av det slaget i hårda ordalag, rapporterade statliga TVP. I samma kanal instämde den nye inrikesministern Joachim Brudziński: I Polen finns det ingen plats för nazistisk eller kommunistisk propaganda.

Detta är slutet för Duma i Nowoczesność, skrev den regeringstrogna portalen wPolityce.pl.

Sen dess det gått några veckor, de anhållna är nu fria och ingen talar om dem längre. Organisationen fortsätter verka i lugn och ro och skaffar sig nya medlemmar som gör Hitler-hälsning och bekänner sig till nazistiska ideal. På sin hemsida skriver organisationen: ”… vi letar efter medlemmar som under alla omständigheter kämpar för Polen och som inte flyr fältet efter mediernas manipulering …”

De orden riktar sig åtminstone delvis till organisationens biträdande ordförande Jacek Lanuszny som hoppade av efter TVNs reportage. Lanuszny är en av de mest framträdande personerna i dokumentären samtidigt som han är en av ledarna i Ruch Narodowy (Nationella rörelsen) i Schlesien (Sląsk) och assistent åt dess ordförande Robert Winnicki, invald i parlamentet som representant för populistiska Kukiz’15. Kanske blev tv-dokumentären och medlemskapet i en uttalat nynazistisk organisation en alltför stor belastning för honom personligen och för hans chef. Nu är hans forna vapenfränder i den nynazistiska gruppen besvikna och sura.

Organisationen kommer också med hot: journalister och medier som förmedlar att det just var Duma i Nowoczesność som stod för arrangemanget av skogsfesten till Hitlers ära kommer att ”ställas till svars”.

Och på nynazistiska hemsidor informerar man nu om en sammankomst i helgen med musik av banden Nordica, Obled (Vansinne)och Odwet 88 (Revansch 88). De är väl kända för polisen och har många gånger spelat under den nynazistiska internationalens flagga. Siffran 88 som finns med i namnet på det andra bandet är ju en förtäckt Hitler-hälsning.

Den 21 april planerar nynazisterna att fira Hitlers 129:e födelsedag tillsammans med deltagare från Tyskland, Spanien och USA. Till det har inrikesdepartementet ingen kommentar, skriver Gazeta Wyborcza. Högermedierna tiger som muren.

Summa summarum de anhållna är frisläppta, organisationen värvar nya medlemmar och planerar nya sammankomster. Biträdande justitieminister Jaki säger ingenting.

Dorota Tubielewicz Mattsson