Polska kossor går inte av för hackor

Frihetsälskande ko mumsar i skogen.
Foto: wikipedia.

Kor är frihetsälskande djur och låter sig inte hanteras hur som helst. I november flydde en kossa från gården där hon bodde och slog sig ihop med en flock visenter i urskogen Białowieża.

Hon upptäcktes efter en tid av en besökare i skogen, som är nationalpark. Han informerade ägaren som försökte ta med sig kossan hem igen, men kon skyddades av visenterna som dessutom verkade aggressiva. Nu går bonden hemma på gården och sörjer sin ko – eller i alla fall de 2 000 złoty som hon är värd.

En person har åtagit sig att bekosta kons uppehälle så att hon kan se fram emot ålderdomen utan tankar på slakterier.

Inspirerad av sin initiativrika stamfrände slet sig en annan ko för ett par veckor sedan när slaktbilen kom. Hon sprang över åkrarna och genom skogen ner till sjön Nysas strand. Ägaren tog med sig ett par man och följde efter, men vår hjältinna lät sig inte fångas in. Tvärtom – en av medhjälparna som var lite närgången går nu med armen gipsad.

För att undkomma sina förföljare kastade hon sig i sjön och simmade över till närmsta ö. Ägaren hävdar att hon till och med dök!

Nu var goda råd dyra – hur får man med sig en ko på 900 kilo ner i en båt?

Bonden beslöt att i stället mata kon på plats. Sedan tillkallade han brandkåren för att få hjälp – fast vår ko ville inte samarbeta nu heller.

Kon är värd 2–3 000 złoty (5–6000 svenska kronor) och ägaren vill få hem sin egendom. I väntan på en bra idé matar han kossan ute på ön.

Under tiden får han betala böter för att han inte tar hem sin ko. (Rzeczpospolita och natemat.pl feb 18)