Ny framgång för Szumowska på festivalen i Berlin

Małgorzata Szumowska tackar för utmärkelsen på festivalen i Berlin. Foto: Berlinale 2018.

Małgorzata Szumowska och hennes film Twarz (Ansiktet) har belönats med juryns Stora pris vid årets filmfestival i Berlin. Filmens mottogs med stort intresse och entusiasm och kan bli en kommersiell framgång.

Den glada regissören tackade för priset och sa att det är särskilt viktigt eftersom filmen handlar om de växande problemen som är tydliga inte bara i Polen utan i hela världen. Och allra gladast är jag för att jag är kvinna och regissör, sa hon.

Filmen handlar om en man vid namn Jacek som drömmer om att lämna Polen. Hans närmaste stödjer hans beslut förutom fadern som menar att polackernas plats är i Polen. Det handlar dock mindre om att sonen ska lämna landet. I själva verket handlar det om rädsla – rädsla för det okända och för förändringen.

I den lilla sydpolska staden tycks tiden ha stannat men samtidigt är ingenting givet och bestående. Jacek kallas för Jesus för sitt långa hårs skull och så småningom utsätts för exorcism. Efter en olycka återkommer han hem med ett nytt ansikte och blir därmed en främling.

Ett mirakel, säger den lokala prästen men i verkligheten vill ingen ha ett mirakel – varken hans familj eller flickvän och ännu mindre försäkringskassan som bestämmer om hans sjukpension.

Det är en till synes realistisk film som samtidigt kastar omkull den skenbara realismen. Det är en saga, ibland rolig och ibland mycket grym, om en värld som sitter fast i sina föreställningar och fördomar.

Frågan är hur filmen kommer att mottas av de filmkritiker och tittare som representerar den humorbefriade ”goda förändringen”. För filmen skrattar åt och driver med den polska provinsiella mentaliteten. Men den är en hyperbol av den mänskliga naturen, inte bara den polska, den svenska, den tyska, den amerikanska. Den visar alla våra värsta karaktärsdrag som vaknar till liv i krissituationer eller vid förändring.

Szumowska kommer med stor sannolikhet att röra om i det polska kulturlivet som idag står inför ett vägskäl: nationalism eller konstnärlig frihet. Szumowska väljer definitivt den andra vägen.

Dorota Tubielewicz Mattsson