Kaczyński fälld för oetiskt utbrott

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), har av parlamentets etiska utskott fått kritik för sitt utbrott i kammaren förra sommaren.

Han gick då oväntat gick fram till podiet och grep mikrofonen:

Jag vet att ni är rädda för sanningen, och ni ska inte ta min avlidne brors namn i era förrädiska käftar! Ni mördade honom, ni förintade honom, era kanaljer! ropade han. Ni torkar era förrädiska käftar med hans namn!

Kommitténs uttalande har skjutits upp flera gånger eftersom Jarosław Kaczyński kommit till förhöret.

Men han tar inte hårt på kritiken från utskottet:

Det är oppositionen som har majoritet i Etikutskottet, så utslaget var förutsägbart, säger han till nyhetsbyrån PAP. Och mitt uttalande ska ses mot bakgrund av oppositionens ständigt brutala attacker i två års tid.

Utbrottet kom under en debatt om de nya domstolslagarna, som oppositionen kritiserade.

Kaczyńskis bror, som han hänvisar till, omkom 2010 när hans flygplan störtade i dåligt väder utanför Smolensk. Ingen av de 96 ombord överlevde. Olyckan har blivit ett stort inslag i polsk inrikespolitik eftersom Kaczyński tillsammans med förre försvarsministern Antoni Macierewicz hävdar att presidentplanet utsatts för ett politiskt attentat från Ryssland. (onet.pl 28 feb 18)