Rekordresultat för Den stora Julorkestern

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern.
Foto: wikipedia.

Välgörenhetsarrangemanget WÓSP, Den stora Julorkestern, som samlar in pengar till barnsjukvården och äldrevården i Polen, nådde den här vintern upp till hela 126 miljoner złoty (260 miljoner svenska kronor). Årets insamling ska huvudsakligen gå till vården av nyfödda.

Insamlingen, som sedan 1990-talet arrangeras av journalisten Jurek Owsiak och hans familj, har tidigare välvilligt bevakats av de statliga medierna, vilket bidragit till miljonresultaten.

Den nuvarande regeringen är emellertid negativt inställd till Owsiak, och numera är det de kommersiella kanalerna som följer arrangemangen och de tusentals frivilliga som går omkring och skramlar med insamlingsbössor.

Att statliga TVP inte sände slutkonserten, som brukat dra många miljoner tv-tittare, tycks inte ha påverkat resultatet negativt – sedan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tillträdde har WÓSP samlat in allt högre belopp: 73 miljoner złoty år vintern 2015–16, 105 miljoner 2016–17 och den här gången hela 126 miljoner.

Det är en skam att TVP inte anser sig ha möjlighet att stötta arrangemanget numera, sade Owsiak på den presskonferens där han presenterade årets siffror. Men det viktiga är att vi nu kan köpa utrustning till sjukvården, utrustning som sparar liv. 120 000 frivilliga har samlat in pengar inte bara i Polen utan i över 80 städer runtomkring i Polen.

Owsiak uppmanade också politikerna att inte anta den planerade lagen som ska inskränka möjligheterna till offentliga insamlingar.

Förutom insamling med bössor på gatorna har det hållits tusentals konserter, utställningar och andra evenemang där allmänheten kunnat skänka pengar till Den stora Julorkestern. (wp.pl 8 mars 18)