Butiksägarna trotsar förbudet

Förbudet mot söndagsöppet två söndagar i månaden har trätt i kraft, och i morgon är den första söndagen då det ska vara stängt i princip överallt. Fast många butiker, särskilt i städernas shoppingcenter, kommer att ha öppet ändå – ägaren ställer sig själv i kassan.

Förbudet har tillkommit på initiativ av fackföreningen Solidaritet, som har motiverat med att även handelsanställda måste få vara lediga för att umgås med familjen på helgen när alla andra är lediga.

Samtidigt är polackerna vana att kunna handla på söndagar, och av oro för sjunkande försäljningssiffror vill ägarna göra så mycket de kan. Många kommer att ha öppet – det är alltifrån livsmedelsbutiker till biografer, restauranger, banker, frisörer, biltvättar och apotek.

Enligt lagen ska dessutom bensinstationer, blomsterbutiker, järnvägsstationer, flygplatser, fartyg och festivaler undantas från förbudet.

Tanken är att förbudet efterhand ska utökas till att omfatta alla helger. (crowdmedia.pl. och wB 10 mars 18)