Spritbutiker kan tvingas stänga på natten

Alkohol från hela världen – än så länge ständigt öppen spritbutik i norra Polen. Foto: G. Lindberg

Ännu en lag på handelsområdet har trätt i kraft i mars. Det är den lag som ger kommunerna rätt att förbjuda butiker att sälja rusdrycker mellan kl. 22 och 06. Lagen innehåller också ett allmänt förbud mot att dricka alkohol på allmän plats eftersom det då uppstår störningar som hindrar människor att vila efter dagens arbete.

Butiksägarna är oroliga för den nya lagen, och polska handelskammaren hävdar att den inte tar hänsyn till invånarnas behov.

Vi kan vänta oss att den olagliga alkoholhandeln blommar upp, säger handelskammarens generaldirektör Maciej Ptaszyński, som också oroar sig för de små butikernas framtid. Där utgör försäljningen av alkohol en viktig del av omsättningen.

Även de stora kedjorna bekymrar sig, särskilt vid tanken på att det i förlängningen kan komma att handla om begränsning av licenser för alkoholförsäljning, vilket kan inverka menligt på företagens lönsamhet.

Polen har under många år av folkhälsoskäl försökt begränsa medborgarnas alkoholintag, och konsumtionen har också minskat. Idag dricker genomsnittspolacken enligt officiella siffror årligen 3,2 liter ren alkohol, 5,8 liter vin och 99,5 liter öl.

Regeringen har tidigare förbjudit alkoholreklam i tv på nätterna, och ölbranschen försöker minska tiden för förbudet så att det träder i kraft senare på kvällen. Bryggeriföreningen pekar på en opinionsundersökning som visar att människor inte vill ha förbud för ölreklam.

Vad gäller alkohol och bilkörning har polackerna samma regler som Sverige – 0,2 ‰. Rattfylleriet minskar men utgör fortfarande en stor anledning till det stora antalet trafikolyckor som rapporteras efter varje större helg. Under en enda långhelg i somras omkom 32 personer och nästan 600 skadades i trafiken. Nästan 2000 rattonyktra förare greps av polisen. (Rzeczpospolita och wB 14 mars 18)