Irländsk domstol betvivlar rättssäkerheten i Polen

Aileen Donnelly, domare i Irlands Högsta domstol.
Skärmdump från Irish Times.

Polen har begärt en irländsk man utlämnad för narkotikasmuggling, och fått nej från Irlands Högsta domstol.

Jag vill först ha ett förhandsavgörande från Europadomstolen för mänskliga rättigheter, säger domaren Aileen Donnelly, som anser att rättssäkerheten i Polen är diskutabel eftersom regeringen avsiktligt gjort slut på domstolsväsendets oberoende.

Högsta domstolen i Irland har för närvarande 50 fall där Polen begärt utlämning, och efter Donnellys beslut är det troligt att man väntar med att fälla utslag till Europadomstolen har sagt sitt.

Utslaget har väckt bestörtning i Polen, och i de många medier passar man på att berätta att domaren är lesbisk.

Detta borde inte komma som en överraskning, säger Gavin Barrett, professor i EU-rätt i Dublin, PiS angrepp på rättsstatsprincipen skapar ett problem som är värre än Brexit för EU. För de flesta EU-stater är det otänkbart att ha nära förbindelse med stater som gradvis förvandlar sig till auktoritära regimer.

I den polska regeringen har man en annan inställning.

Domslutet i Irland grundar sig inte på oro över rättsstatsprincipen i Polen, säger vice justitieminister Patryk Jaki till TVN. EU har i åratal hållit på och talat om för Polen vad vi ska göra, man har behandlat Polen som ett andra klassens land.

Nedläggningen av varven, flyktingmottagandet och synen på Polens roll under andra världskriget är exempel på det, menar Jaki. EU gav order och normalt var det inga problem.

Polen har helt enkelt börjat slåss för sina egna intressen. EU och den globala eliten står inte ut med att Polen har slutat lyda order, säger han. (Irishtimes.com, Notes from Poland, DoRzeczy.pl mars 18)