PiS-anhörig höll spritbutiken öppen i söndags

PiS-parlamentarikern Wojciech Kossakowski.
Foto: Adrian Grycuk.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har för andra gången drivit igenom ett förbud mot söndagsöppet i landet. Första gången var när partiet satt vid makten för tio år sedan. Tanken är att handelsanställda ska ha möjlighet att umgås med familjen på helgerna.

Polska regeringar har i många år försökt dämpa alkoholkonsumtionen – både med kampanjer och beslut, nyligen fick kommunerna rätt att stoppa alkoholförsäljning nattetid. Alkoholreklam i TV är också förbjudet efter klockan 22 – fram till nu har det funnits spritbutiker som har öppet 7/24. Lagen om att stänga butikerna på helgerna har mött en del protester, både hos näringslivet och hos en del kunder.

Men en av dem som inför beslutet i parlamentet talade sig varm för ett söndagsstängt Polen var PiS-parlamentarikern Wojciech Kossakowski från Elk. Hans hustru Luiza har en spritbutik med det passande namnet Promił (som betyder Promille). Och den butiken hade öppet i söndags, rapporterar nyhetssajten Wirtualna Polska. En reporter, som noterade att det var dels öppet och dels gott om kunder, köpte en öl och ställde sedan butiksinnehavaren till svars med kvittot i högsta hugg.

Söndagsöppen spritbutik i staden Ełk.
Skärmdump från Wirtualna Polska.

Reportern blev ombedd att återkomma en kvart senare och då hade Promił stängt. Fru Luiza hävdade att hon tillfälligt öppnat för att hjälpa en stamkund. Reporterns invändningar – och datumstämplade kvitto – viftade hon bort.

Nu tillåter lagen att en butik har öppet om innehavaren själv står i kassan, men det är naturligtvis lite provocerande om anhöriga till PiS egna ledamöter i parlamentet är så uppenbart ointresserade av att tillämpa partiets politik. Tanken att fru Luiza skulle vilja umgås med maken på söndagen – han är ju i Warszawa hela veckorna och stiftar nya lagar – den tycks inte ha varit så aktuell.

Kossakowski själv vill inte låta sig intervjuas. Och Promił annonserar om att man ska ha öppet hela påsken. (Wirtualna Polska 18 mars 18)