Polen, Sverige m.fl. EU-länder utvisar ryska diplomater

Hälften av EU-länderna har beslutat sig för att i lojalitet med Storbritannien utvisa ryska diplomater. Först ut var Polen som utvisar fyra diplomater, samt de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen. Flera andra har hängt på, bland dem Sverige, Tyskland, Frankrike, Danmark, Finland, Rumänien och Nederländerna. Även USA har beslutat att utvisa ryska diplomater.

Anledningen är mordförsöket på den ryske dubbelspionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury nyligen. Det anses ytterst sannolikt att det nervgift som användes kommer från Ryssland och att mordförsöket inte skulle ha kommit till stånd utan president Vladimir Putins godkännande.

Moskva väntas inom några veckor svara med att utvisa motsvarande mängd diplomater. (SVT 26 mars 18)