Duda stoppar degraderingslagen

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

Parlamentet har stiftat en ny lag som går ut på att generalerna i kommunistregimen, bland dem den förra presidenten general Wojciech Jaruzelski (död 2014) och förre inrikesministern general Czesław Kiszczak postumt ska berövas sin militära rang. De två anses ha det största ansvaret för krigstillståndet i Polen 1981, då över 90 personer dödades av säkerhetspolisen.

Nu ligger lagen på president Andrzej Dudas bord. Och han lägger in sitt veto.

Han menar att lagen innebär en kränkning av de militära normerna i en demokratisk stat, och protester har hörts både från aktiva militärer och från krigsveteranernas organisationer.

Men PiS anser att historisk rättvisa skapas när toppmilitärer som under åren 1943 1990 begick brott mot den polska nationen degraderas.

Motståndare till lagen menar att den är ett bevis på att PiS vill förvanska Polens historia och hämnas på människor som inte kan försvara sig längre.

PiS presschef Beata Mazurek säger att partiet är besviket över presidentens beslut, men att man inte avser att kommentera det.

Duda har en gång tidigare inlagt sitt veto mot en lag, det var för ett år sedan när villkoren för Högsta domstolen och Nationella Domstolsrådet ändrades. Då väckte det förvåning – dittills hade han snällt undertecknat allt som PiS i rasande fart beslutat ända sedan valet 2015. Förra våren var han emellertid i konflikt med en av PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis gamla vänner, dåvarande försvarsministern Antoni Macierewicz som struntade i att försvarsdepartementet och presidenten enligt grundlagen gemensamt ska besluta om de väpnade styrkorna. Duda vann så småningom den konflikten och Macierewicz fick avgå. (Polskie Radio, natemat.pl och wB 30 mars 18)