Donald Tusk: PiS sitter inte kvar för evigt!

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Man ska inte utesluta någonting, och jag vet inte vad framtiden bär i sitt sköte. Men 2019 kommer jag att vara i Polen och ingen ska tro att jag tänker sitta och titta på tv.

Det sade Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande och f.d. premiärminister i Polen, till TVN24 som under hans besök i hemstaden Gdańsk i påskhelgen passade på att göra en intervju.

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

En uppmärksammad fråga i polska medier just nu handlar om Jacek Kapica, som misstänks för att ha stulit 21 miljarder zloty och delat ut till spelbranschen.

Jag är stolt över att ha samarbetat med Jacek Kapica, och den här aktionen är förstås ett försök att slå mot mig. Det är viktigt att reda ut vad det egentligen handlar om. Regeringen använder statliga medier och åklagarmyndigheter och väljer ut en oantastlig människa för att komma åt mig. Det är förödande för rättsstaten, sade Tusk.

Lagen har för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) blivit ett redskap för politiska konfrontationer. Så snart Kapica arresterats publicerade statliga TVP ett förberett material i avsikt att kompromettera Kapica, påpekade han. Det stärker intrycket av att det polska rättssystemet allt mer blivit en del av den politiska apparaten. Och detta hjälper inte Polen att återuppbygga sitt goda anseende i Europa – Polens situation i Europa är mycket mer komplicerad idag än då jag var premiärminister.

Tusk talade också om den framgångspolitik som PiS-regeringen försöker bedriva både inom och utanför landet.

Det är en mängd absurd information utan all trovärdighet som ska ge intryck av att PiS bygger det ödelagda land som Medborgarplattformen (PO) lämnade efter sig. En katastrofal bild av det förflutna ska dölja dagens misstag och misslyckanden, menade Donald Tusk. Det enda vettiga är nu att oppositionen förenas mot regeringens framfart.

På en fråga om sin internationella karriär svarade Tusk att den framför allt var en framgång för Polen.

Valet av mig till ordförande i Europeiska rådet var förknippat med stora förmåner för vårt land. Jag gör vad jag kan och så gott jag kan, sade Tusk och konstaterade också att kontakterna mellan Bryssel och den nuvarande regeringen inte är särskilt omfattande.

Jag vill bara tala väl om den polska regeringen i Bryssel, och om jag inte kan det föredrar jag att inte tala om den alls. Men varken Beata Szydło eller Mateusz Morawiecki tycks vilja ha någon kontakt med mig. Jag kommer naturligtvis att göra allt för att Polen inte ska bli lidande, i synnerhet i budgetförhandlingarna. Men vi ska komma ihåg att de problemen är övergående. PiS kommer inte att vara för evigt, sade han.

Vad gäller framtiden ville Tusk inte måla upp några visioner.

Men 2019 kommer jag att vara i Polen och ingen ska tro att jag tänker sitta och titta på tv, sade han.

Med tanke på att det är parlamentsval i Polen 2019 kan man se det som ett löfte om att han återigen ska bli en viktig faktor i polsk politik.

Tusk skrädde alltså inte orden när han på sitt sedvanliga lugna och välavvägda sätt kommenterade PiS-regeringen. Han sände också tydliga signaler om sitt eventuella framtida engagemang i den polska politiken. PiS reagerade omedelbart. I en nyhetssändning i statliga TVP anklagade man Tusk för att stödja en person – Jacek Kapica – som misstänks för att ha stulit 21 miljarder zloty. Man pekade också ut Tusk som skyldig i avlyssningsskandalen 2014 där ministrar från dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen och affärsmän fick sina middagssamtal inspelade och publicerade, inspelningar som avslöjade maktens manipulationer. Och man dammade till och med av en gammal inspelning där förre presidenten Aleksander Kwaśniewski kallade Tusk ”rödhårig och osedvanligt hämndlysten”.

Men som det arabiska ordspråket säger: Hundarna skäller, karavanen fortsätter vidare.

Dorota Tubielewicz Mattsson