Många vill ha Tusk som president

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Så sent som för ett par månader sedan toppade president Andrzej Duda popularitetsligan med ett stöd på 72 % av befolkningen. Nu ligger han betydligt sämre till – om det vore presidentval idag skulle bara 33,5 % av väljarna rösta på Duda. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skulle få 33 %, alltså bara en halv procent mindre. På tredje plats kommer Robert Biedroń, borgmästare i Słupsk med 11,4 %, visar en färsk opinionsundersökning som genomförts av opinionsinstitutet Ibris för tidningen Rzeczpospolita.

Jämfört med förra året har Duda tappat 3 %, Tusk har fått 12 % mer och Biedroń har förlorat knappt 5 %.

Att Duda tappar stöd förklaras delvis av att han stoppade Degraderingslagen, som skulle beröva gamla kommunistpampar som Wojciech Jaruzelski och Czesław Kiszczak deras generalstitel. Det triggade politiska bedömare att än en gång misstänka att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inte vill ha Duda som sin presidentkandidat i valet 2020. Förra året stoppade han ju – om än tillfälligt – de nya domstolslagarna, och relationerna med PiS-ledaren Jarosław Kaczyński har tidvis varit synnerligen frostiga.

I den aktuella opinionsundersökningen ombads deltagarna tala om vem de ansåg skulle bli PiS kandidat i valet – 32 % kryssade för Duda och 20 % för premiärminister Mateusz Morawiecki. Nästan hälften av de svarande hade ingen åsikt.

Just nu finns inga särskilda tecken på att Kaczyński skulle föredra en annan presidentkandidat. Det beror delvis på att året innan presidentvalet är det parlamentsval i Polen, och utgången av det kan bli avgörande för hur PiS ställer sig i presidentvalet, skriver Rzeczpospolita.

Frågan är då om Tusk ställer upp i presidentvalet. Han har nyligen påpekat att han kommer att befinna sig i Polen i slutet av 2019 eftersom hans mandat i Europeiska rådet går ut då. Han har också sagt att han inte kommer att sitta och glo på tv när han kommer tillbaka.

Varje undersökning med positiva siffror för Tusk ökar chanserna för att han ska återvända till politiken i Polen. Varje angrepp från PiS har samma effekt, säger en Tusk närstående källa.

I en annan opinionsundersökning som gjorts av Ibris för nyhetssajten onet.pl framgår det att Tusk med 43 % av rösterna skåpar ut både Duda och Morawiecki.

Det minskade stödet för Duda kan också bero på bonusskandalen – regeringen delade ut fem miljoner złoty (tretton miljoner svenska kronor) i extrapengar till ministrar och andra anställda på departementen. Kaczyński kontrade med att beordra återbetalning av pengarna och aviserar dessutom en sänkning av ministrars och förtroendevaldas löner med 20 %. Det har å andra sidan utlöst en våg av missnöje bland parlamentariker, borgmästare och andra förtroendevalda i tunga positioner – även bland dem som tillhör PiS. (Rzeczpospolita 9 april 18)