Statsskulden sex gånger större än regeringen uppgett

De två regeringscheferna Beata Szydło och Mateusz Morawiecki har båda missat att redovisa skulderna till pensionsfonderna, som är gigantiska, skriver sajten money.pl. Montage wB.

Den polska statsskulden är betydligt större än vad regeringen uppgett, faktiskt hela sex gånger större. Det framkommer när EU nu begär att hela statsskulden ska redovisas – även om den som omfattar pensionsfonderna, rapporterar ekonomisajten money.pl. Och det har regeringen hittills undlåtit.

Officiellt är statsskulden 962 miljarder złoty, alltså knappt en biljon. Men nu visar det sig att de summor som betalts in till staten för att gå till pensionsfonderna i stället har använts till de politiska projekt som gjort regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) populärt.

Statsskulden är uppe i nästan 6 biljoner vilket är i 276 % av bnp – alltså nästan tre gånger allt vad polackerna konsumerar i form av varor och tjänster, samt bruttoinvesteringar och eventuellt exportöverskott. (money.pl 20 april 18)