Tusk vittnade igen i polsk domstol

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: EPP 2017.

Europeiska Rådets ordförande Donald Tusk vittnade på måndagen i ett åtal mot hans förre kanslichef Tomasz Arabski, som misstänks för att ha slarvat med förberedelserna inför dåvarande presidenten Lech Kaczyńskis resa till Smolensk den 10 april 2010. Bland de nittiosex omkomna tillhörde många den politiska och militära maktapparaten i Polen, och det är några av deras anhöriga, de s.k. Smolenskfamiljerna, som stämt Arabski och fyra andra personer i ett civilmål. En offentlig åklagare har tidigare gjort bedömningen att det fanns fog för viss kritik mot de nu åtalade men att det inte räckte för att väcka åtal.

Tusk, som då var premiärminister i Polen, påpekade att det ingår i regeringschefens uppgifter att förbereda presidentens resor. De tekniska förberedelserna gjordes av det regemente som hade hand om regeringens och presidentens resor.

Inte heller Arabski var med om att arrangera president Kaczyńskis resa men han att han inte ansåg att flygfältet utanför Smolensk innebar någon fara eftersom både Tusk och Rysslands president Vladimir Putin skulle landa på samma flygplats.

När Tusk kom tilldomstolsbyggnaden inför förhöret möttes han av medlemmar i sitt forna parti Medborgarplattformen (PO), medborgarrättsrörelsen Kommittén för Demokratins försvar (KOD) ORP – Medborgare i Republiken Polen som applåderade varmt.

Tusk har tidigare varit inkallad för att vittna i en annan rättegång, som gällde två generaler som begärt och fått tillstånd att passera på ryskt område när de polska trupperna skulle tas hem från Afghanistan. De anklagades för spioneri och samarbete med Ryssland.

Tomasz Arabski har tidigare under den långa rättegången påpekat att det inte tillhörde hans arbetsuppgifter att förbereda presidentens resor, utan att det snarare ålåg presidentens eget kansli. Kallelserna till vittnesförhör i olika rättegångar uppfattas av många som ett sätt att misskreditera Tusk och hans forna parti Medborgarplattformen både inför kommunalvalet i höst och senare parlaments- och presidentval. (Polskie Radio och wB 23 april 18)