Solidaritet ska höja pensionen för funktionshindrade

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: flickr.

Vi ska öka stödet för funktionsnedsatta och de rikaste i landet ska ställa upp och betala för det via en ny skatt. Det handlar om ½ % för de mest välbeställda, och det blir en hyllning till solidariteten, sade premiärminister Mateusz Morawiecki på fredagen till en grupp demonstranter i parlamentet som krävde högre pensioner till handikappade.

Planen kommer att utarbetas i mitten av maj, sade regeringschefen, men demonstranterna vill att parlamentet ska sammankallas till en akut session för att diskutera ersättningarna till funktionsnedsatta.

Representanter för de demonstrerande föräldrarna och en representant för Morawiecki ska ha gjort en överenskommelse om att funktionsnedsattas ersättning ska bli lika hög som minimipensionen (1 000 złoty, 2600 svenska kronor) samt ett rehabiliteringstillägg på 500 złoty (drygt 1300 kronor) för dem som inte kan bo för sig själva när de blivit vuxna. Men föräldrarna ifrågasätter överenskommelsen eftersom representanten plockades ut av premiärministerns kansli.

Inte heller socialminister Elżbieta Rafalska är särskilt belåten – överenskommelsen skulle kosta 540 miljoner złoty, konstaterar hon bistert.

I alla fall går det inte att betala ut det överenskomna beloppet omedelbart, säger hon. Dessutom har jag under mina två år som minister höjt anslagen till funktionshindrade tre miljarder mer än den förra regeringen. (Polskie Radio, natemat.pl och onet.pl 20–24 april 18)