3 maj – en glad dag i Polen

Konstitutionsdagen den 3 maj är nationell helgdag i Polen.
Foto: G. Lindberg

Polackerna kanske inte firar siste april/Valborg men början av maj pågår ett flera dagar långt firande.

1 maj pågår marscher av olika slag – i år särskilt till förmån för de funktionsnedsatta vars föräldrar demonstrerar i och utanför parlamentet för att få förståelse för funktionshindrades utsatta ekonomiska situation.

Den 2 maj är Polska flaggans dag – en tradition sedan 2004 med tal av prominenta politiker. President Andrzej Duda tackade särskilt polacker utomlands för att de upprätthåller polska traditioner och lär ut polska språket.

Och den 3 maj är en av landets nationaldagar – Konstitutionsdagen, för den dagen 1791 antogs den så kallade 3-majkonstitutionen efter en fyra år lång session i sejmen då drivande politiker hjälptes åt att utforma en modern grundlag. Polen blev det andra landet i världen efter USA och det första land i Europa, som fick en demokratisk konstitution.

Den nya grundlagen var så framstegsvänlig att Europas stormakter – Ryssland, Preussen och Österrike – betraktade den som revolutionär och som ett hot. Det blev anledningen till Polens tre delningar, 1772, 1793 och 1795 och sedan upphörde landet att existera.

När Polen 1918 återuppstod som fri och oberoende nation utsågs den 3 maj till nationaldag. Och eftersom det i år är 100 år sedan uppmanades medborgarna på flaggdagen att hissa den vitröda fanan varje dag fram till Självständighetsdagen den 11 november.

I morgon är det klämdag och sedan vanlig helg – en vecka av festivitas alltså. Början av maj är det dessutom ofta vackert väder i landet och polackerna går gärna ut på gatorna för att delta i olika festceremonier. I Warszawa samlas man på Slottstorget och lyssnar på presidentens tal och sjunger nationalsången. Därefter strosar man runt, äter glass, viftar med flaggor och fikar på något av utekaféerna i Gamla stan. (Polskie Radio och wB 3 maj 18)