Små städer var dödsfällor för judarna i Polen

Sorteringen av ungerska judar i Auschwitz-Birkenau.
Foto: wikipedia.

Grannarna angav betydligt fler judar för nazisterna under andra världskriget och hela två tredjedelar av de judar som gömde sig överlevde inte kriget på grund av grannarnas agerande.

Det visar ny forskning från Centrum Badań nad Zagładą Żydów (Centrum för forskning om Förintelsen av judar). Två välrenommerade forskare, Barbara Engelkind och Jan Grabowski, har tillsammans med sju andra forskare under fem år arbetat med djupintervjuer i nio regioner i Polen. De har grävt fram dokument från myndigheter, den underjordiska staten, judiska organisationer, polisen osv, inte bara i Polen utan också USA, Israel, Tyskland, Vitryssland och Ukraina och fått mängder av information om enskilda flyktingar.

Studien tyder på att polacker bar ansvaret för hundratusentals judars död, vilket är betydligt mer än man tidigare trott. Över en miljon judar gick under jorden för att undvika att bli dödade i Förintelsen – 3,3 miljoner mördades, antingen i läger eller medan de försökte gömma sig undan bödlarna.

Särskilt svårt var det i mindre polska städer, menar Engelking och Grabowski. Små städer var dödsfällor för judarna, i ett område mördades över 10 % av judarna direkt av den underjordiska motståndsrörelsen.

Vi har hittat uppgifter om hemska brott som begåtts av lokalbefolkningen och när det gäller polacker som hjälpte judar förutsätter grannarna att de tog rejält betalt, konstaterar forskarna.

Utredningen kommer olägligt för den konservativa PiS-regeringen som under sina år vid makten vidtagit olika åtgärder för att i stället lyfta fram polacker som med livet som insats hjälpte judar att gömma sig undan nazisterna. I våras antogs också en lag som gör det straffbart att offentligt hävda att Polen som stat hade något ansvar för Förintelsen – lagen var en reaktion på uttryck som polska dödsläger som polackerna tycker mycket illa om. Dödslägren anlades och drevs av Hitlertyskland som ockuperat Polen. Men det kom upprörda protester från både Israel och USA, och judiska grupper menar att lagen satt igång en våg av antisemitism av oväntad intensitet i landet.

Polackernas deltagande i Förintelsen har ofta diskuterats, och för närmare 20 år sedan kom den polsk-amerikanska professorn Jan T Gross böcker om pogromerna i Jedwabne och Kielce samt om polacker som skott sig på sina judiska grannar. Samtidigt var det många polacker som med risk för sitt eget liv gömde och räddade judar – det är ingen slump att det är flest polacker som fått titeln Rättfärdig bland Nationer av Yad Vashem-centret i Jerusalem.

Förintelselagen handlar om att Polen som stat inte får skuldbeläggas för Förintelsen men det hindrar inte att enskilda medborgare begått brott mot judar i landet. (TOKfm.pl och wB maj 18)