Polackerna är positiva till EU

Svenskar och polacker är ungefär lika nöjda med medlemskapet i EU, visar en färsk opinionsundersökning. 68 respektive 67 % av de tillfrågade anser att det är bra att landet är med i EU. Snittet i hela unionen ligger på 60 %.

Det visar den senaste upplagan av Eurobarometern vars opinionsundersökning genomfördes 2017.

Bara 5 % av polackerna tycker att det är negativt att vara med i unionen.

Polen har generellt legat högt i opinionsmätningar om förtroendet för EU, men när striden om flyktingkvoter rasade som hetast tyckte en knapp majoritet av medborgarna att det var bättre att lämna EU än att ta emot flyktingar från Mellanöstern och Nordafrika.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är EU-skeptiskt – eller EU-realistiskt som de själva säger – men regeringens konflikter med unionen om rättssäkerheten, mediefriheten osv. tycks alltså inte ha påverkat polackernas positiva inställning till medlemskapet. (Polskie Radio, Eurobarometern och wB 24 maj 18)