Handeln förlorar på söndagsstängt

Alla butiker följer inte förbudet. Ovan en söndagsöppen spritbutik i staden Ełk.
Skärmdump från Wirtualna Polska.

Klädaffärer, restauranger och biografer har förlorat mest på det partiella förbudet för butiker att ha öppet på sön- och helgdagar som trädde i kraft i mars. Det visar en undersökning från handelns branschorganisation.

Innan lagen antogs var många affärsinnehavare oroliga för att omsättningen skulle minska, medan fackförbundet Solidaritet var övertygat om att kunderna skulle sköta sina inköp på vardagarna. Solidaritet åtog sig att uppmana sina medlemmar att rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i valet 2015 mot löfte om att det skulle bli slut på söndagshandeln.

Resultatet är att landets köpcentra sedan årsskiftet har förlorat runt tre miljoner söndagskunder, och man försöker kompensera med att ha öppet längre på vardagarna. Webb-handeln ökar men generellt minskar alltså handelns omsättning med förbudet.

Enligt lagen ska butiker ha söndagsstängt vecka 2 och 3 varje månad om det inte sammanfaller med någon annan helg som jul eller påsk, då det också ska vara stängt. Från och med nästa år ska butikerna hålla stängt även första veckan i månaden och 2020 ska i princip alla söndagar omfattas av handelsförbudet.

Men det finns undantag – en del restauranger samt blomsterbutiker, bensinmackar, bagerier och apotek får ha öppet, liksom butiker på järnvägsstationer och flygplatser. Där väntas en skärpning eftersom Solidaritet trycker på.

Ett liknande förbud infördes tidigare i Ungern, men det varade mindre än ett år efter omfattande klagomål från medborgarna. Å andra sidan blev butiksanställda missnöjda när förbudet hävdes – de hade vant sig vid lediga söndagar. Återstår alltså att se hur det polska försöket utfaller. (Rzeczpospolita och wB 1 juni 18)