Polen bäddar för mer amerikanska trupper i landet

Försvarsminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Piotr Tracz, regeringskansliet.

På Nato-mötet i Warszawa förra helgen uttryckte försvarsminister Mariusz Błaszczak förhoppningen att Nato på toppmötet i juli ska ”bidra till att öka alliansens förmåga till avskräckande och till försvar”.

Rysslands aggressiva hållning motiverar ett ökat försvar av de baltiska staterna och Polen, sade försvarsministern, och det är ett gemensamt mål för oss att öka Natos närvaro i våra länder.

För det behövs en effektivare kommandostruktur, sade Błaszczak och förklarade att Polen är redo att göra en insats här.

Nu har försvarsdepartementet utarbetat ett förlag där regeringen erbjuder sig att investera 1,5–2 miljarder dollar i infrastruktur för att förbättra möjligheterna för mer amerikanska trupper i landet, och ministern har redan diskuterat frågan med Washington.

Fler amerikanska trupper i Polen skulle hjälpa president Trump att uppnå sina mål, framhåller departementet. Trump har ju sagt att det i regionen finns säkerhetshot och att han tänker övervinna dem.

Lämpliga stationeringsorter är Bydgoszcz och Toruń där det redan finns övningsfält. Även annan militär infrastruktur står till förfogande, visar förslaget.

I Polen spekuleras det nu i att förslaget är ett sätt att maskera det kaos som förre försvarsministern Antoni Macierewicz lämnade efter sig när han petades vid årsskiftet. Under sina två år vid makten drev han försvarsdepartementet till ruinens brant och av hans storslagna planer på militära inköp räckte budgeten bara till två Patriot-batterier. Arméhelikoptrar, raketartillerisystem, ubåtar och militära drönare får nu anstå, för att nu inte tala om enklare förnödenheter som uniformer och hjälmar.

Med mer amerikanska trupper följer också mer amerikanska vapen som Polen alltså inte behöver köpa in själva, skriver tidningen Rzeczpospolita. En poäng är också att amerikanska trupper skulle vara bra för traktens näringsliv – byggföretag, butiker, hotell osv.

Från Moskva har det kommit besked om att Błaszczaks plan knappast kommer att öka stabiliteten i på kontinenten – tvärtom tvingar det fram motåtgärder från rysk sida.

Men Warszawa stöder sig på ett uttalande från president Donald Trump om att ett starkt Polen innebär en stabilisering av regionen. (Rzeczpospolita, onet.pl, TASS och wB 1 juni 18)