S&P: EU-budget kan sänka Polens kreditbetyg

Polens kreditvärde påverkas inte direkt om utbetalningarna från EUs sammanhållningsfonder minskar under den kommande budgetperioden. Det säger Frank Gill, chefsanalytiker på kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor (S&P) till den statliga nyhetsbyrån PAP.

Det blir en avsevärd förlust om minskningen följer förslaget med 0,8 % om året för investeringarna i infrastruktur, och 2021 leder det antagligen till att vi sänker prognosen för bnp.

Polen bör alltså försöka öka de utländska investeringarna, säger Gill. Den polska ekonomin växer för närvarande, men nivån på de utländska investeringarna är ganska låg vilket är oroande inför framtiden.

Enligt EUs budgetförslag för åren 2021–2027 riskerar Polen att tappa 23 % av de transfereringar som utgår från EU idag, cirka 24 miljarder euro (262 miljarder svenska kronor), och landa på 64,4 miljarder euro (704 miljarder kronor). (Warsaw Voice 4 juni 18)