Fint EU-pris till Julorkestern

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern.
Foto: wikipedia.

Den stora Julorkestern, WÓSP, är en av de polska pristagarna av det Europeiska medborgarpriset som varje år delas ut av EU-parlamentet till projekt och initiativ som underlättar samarbete över gränserna eller som främjar ömsesidig förståelse inom EU.

Den stora Julorkestern är ett årligen återkommande välgörenhetsarrangemang som leds av journalisten Jerzy Owsiak. De insamlade medlen går till barnsjukvården och till äldrevården.

När regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kom i regeringsställning beslöt statliga TVP att inte längre bevaka dess arrangemang, särskilt inte den stora slutauktionen, vilket blev en stor besvikelse eftersom den stora slutauktionen dragit många tittare. Sändningen har emellertid tagits över av en privat kanal, och förra årets resultat blev rekordstort: 126 miljoner złoty (327 miljoner svenska kronor).

Utmärkelsen gick också till Alina Szatkowska, som arbetar för barn och personer med funktionshinder samt Forum för polska judar. (Rzeczpospolita 7 juni 18)