Trumps ambassadör fördömer Förintelselagen

Georgette Mosbacher.
Skärmdump från onet.pl.

Som kandidat till posten som USAs ambassadör i Polen har president Trump nominerat Georgette Mosbacher. Det är en förmögen affärskvinna som leder ett kosmetikimperium, hon är republikan och god vän till Trump.

Den polska regeringen är emellertid tveksam till hennes kandidatur.

Under en hearing i senaten i dagarna framkom det att hon har synpunkter på den polska Förintelselagen som gör det straffbart att offentligt säga att Polen som stat har något ansvar för Förintelsen.

Förintelselagen har manat fram antisemitism i Europa, och lagar ska inte ge upphov till fördomar, sade hon.

Men ett starkt Polen är av intresse för USA, sade Mosbacher och upprepade därmed ett tidigare uttalande av Trump.

Polen ska vara ett oberoende och militärt säkert land med starka konstitutionella friheter och dynamisk ekonomi, sade hon. Polen är det enda medlemsland utom USA som faktiskt sätter av 2 % av budgeten till Nato och Polen har haft en fenomenal ekonomisk framgång efter kommunismens fall.

Jag är naturligtvis medveten om reservationerna vad gäller respekten för de demokratiska institutionerna, den begränsade yttrandefriheten och rättsstatsprincipen i Polen, sade hon. Om min nominering godkänns kommer jag att uttrycka mitt stöd för de grundläggande fri- och rättigheterna och jag ska göra allt för att den polska regeringen ska ta emot flyktingar.

USA har flera gånger tryckt på om Förintelselagen som anses vara ett försök till historieförfalskning och så länge den är i kraft kan president Andrzej Duda och premiärminister Matuesz Morawiecki inte inte räkna med att bli inbjudna till Vita Huset.

Kommentarerna om Förintelselagen har tagits illa upp av den polska regeringen.

Det här är oacceptabelt, säger vice utrikesminister Bartosz Cichocki, som ska ta upp frågan med Wess Mitchell, USAs toppdiplomat i Europa. (TVP, onet.pl och Natemat.pl 6 juni 18)